Afbeelding invoegen   Geografie

De Morvan bevindt zich in de provincie Bourgogne, in een noordelijke uitloper van het Centraal Massief, binnen de stedendriehoek Auxerre, Autun en Nevers. Het gebergte werd vele honderden miljoenen jaren gevormd, gelijk met de Ardennen en de Vogezen. De Morvan is een van de oudste stukjes Frankrijk en in de loop der jaren enigszins afgesleten. De vulkanen en bergen van weleer zijn heuvels geworden, waarvan de hoogste, de Haut-Folin in het Bois du Roi reikt tot 901 meter.
 
Men vindt in de Morvan geen grote steden. Chateau-Chinon, dat wel de hoofdstad van de Morvan wordt genoemd, is niet veel meer dan een dorp van bescheiden omvang. François Mitterand was er ooit burgemeester. U vindt daar wel gezellige terrassen en winkels en ook verschillende restaurants. De plaats ligt op 11 km afstand van Vaumery.

Afbeelding invoegen   Meren

Het centrale gedeelte van de Morvan is heel aantrekkelijk vanwege de aanwezigheid van enkele grote, kunstmatig gevormde meren. De streek is erg waterrijk en dat water wordt gebruikt om onder andere de stad Parijs van goed drinkwater te voorzien, maar ook om in droge tijden de andere vaarwegen in Frankrijk op peil te houden. Vanwege de mogelijkheid tot plankzeilen, zwemmen, vissen en andere vormen van watersport zijn Lac de Settons en zeer rustige Lac de Pannecière erg aantrekkelijk.

 

Afbeelding invoegen   Wandelen

De Morvan heeft de wandelaar veel te bieden omdat de natuur er gemaakt is op de maat van de mens. Men kan hier op avontuur gaan, zonder de risico’s van het hooggebergte, terwijl de streek toch de kenmerken van een berggebied heeft: weidse vergezichten, prachtige dalen. De mensen zijn er vriendelijk en gastvrij en vaak zal het u moeilijk vallen een gesprek met hen te beëindigen. Voor de Morvan is geen bijzondere uitrusting of ervaring vereist, wel een goede conditie en stevig waterdicht schoeisel.